Bebeklerin Ağlamasının 7 Nedeni Ve Sakinleştirmenin Yolları
Bebeklerin ağlamasının yedi nedeni ve sakinleştirme yolları...
Bebekler neden ağlar?
Bütün bebekler bazen ağlar. Bu tamamen normaldir. Çok sağlıklı yenidoğanlar bile bazen günde bir ila üç saat ağlar.
Bebeğiniz kendisi için hiçbir şey yapamaz ve ihtiyaç duyduğu her şeye bakmanız konusunda size güvenir: yemek, sıcaklık, güvenlik. Ağlamak, bebeğinizin size bir şeye ihtiyacı olduğunu söylemesinin bir yoludur.
Çoğu zaman, genç ebeveynler bebeklerinin ne istediğini anlamakta zorlanırlar. Ancak zamanla, bireysel ihtiyaçları hızla anlayacaksınız. Ve bebeğiniz büyüdükçe, size gülümseyerek, göz teması kurarak ve başka sesler çıkararak iletişim kurmanın yeni yollarını da bulacaklar. Bunların hepsi bebeğinizin daha az ağlamasını sağlayacaktır.
O zamana kadar ağlayan bebeğiniz size şunu söylemek isteyebilir:
Açım!
Açlık, bebeklerin ağlamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bebeğiniz ne kadar küçükse, meme veya biberon için ağlama olasılığı o kadar yüksektir. Sözde profesyonellerin bebeğinizi sadece üç veya dört saatte bir beslemenizi söylemesine izin vermeyin. Özellikle ilk birkaç aydaki bebekler daha kısa beslenme aralıklarıyla daha iyi başa çıkmaktadır. Çünkü uzun mesafelerde, küçükler aynı anda çok büyük miktarları yutmak zorunda kalıyor ve bu genellikle küçük mideyi boğuyor.
Ek olarak, emzirmenin ve biberonu beslemenin sakinleştirici bir etkisi vardır ve tüm dünyayı yeniden keşfeden bebeklerin genellikle küçük bir doz güvenceye ihtiyacı vardır! Artık bebekler için en iyisinin anne sütü veya ön sütü beslemesinin en iyisi olduğu kabul edilmektedir.
Küçük bebekler genellikle küme beslenme (sık beslenme isteği) adı verilen bir davranış sergiler, bu da birkaç gün boyunca her zaman emzirilmek istedikleri anlamına gelir. Bunu olabildiğince rahat bir şekilde yapın – bebeğinizin sadece bu günlerde buna ihtiyacı vardır.
Bu yüzden önce bir öğün deneyin. Fazla içmeseler bile açlıktan ağlamış olabilirler. Emziriyorsanız, süt akışının düzgün bir şekilde gelmesi için bebeğinizi ilk birkaç gün içinde olabildiğince sık emzirmeye çalışın. Süt akışının düzgün gelmemeside bebeğinizin bir ağlama sebebi olabilir.
Bebeğiniz ağlamayı hemen kesmeyebilir, ancak bebeğinizin karnı doydukça ağlaması azalabilir.
Bebeğiniz doyduysa ancak hala ağlıyorsa, bir sonraki ihtiyacını ifade ediyor olabilir.
Ağlayacakmış gibi hissediyorum!
Bebeğiniz beş aydan küçükse, çoğunlukla öğleden sonra ve akşam ağlayacaktır. Bu normaldir ve bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez, ancak ağlama çok fazla olursa ebeniz veya çocuk doktoru ile konuşmalısınız.
Aşırı (yani özellikle belirgin) çığlık, en az üç hafta üst üste üç günden fazla üç saatten fazla süren teselli edilemez ağlama ve çığlık olarak tanımlanır. Ancak bu kriterler tam olarak karşılanmasa bile yardım almak önemli olabilir. Örneğin, bebeğiniz acı çekiyorsa veya tamamen bitkin ve bunalmış hissedebilirsiniz.
Mutsuzluk, birkaç hıçkırmadan saatlerce aralıksız ağlamaya kadar değişebilir. Ve bebeğiniz ağladığında, daha da üzülür ve hayal kırıklığına uğrar ve sizin açınızdan herhangi bir rahatlama girişimini öfkeyle reddeder. Bebeğiniz yumruklarını sıkabilir, dizlerini içeri çekebilir ve sırtını bükebilir.
Bebeğinizin mutsuz olduğunu ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını görmek sizi çılgına çevirebilir. Ama ne kadar acı verse de bebeğinizin bu aşamada büyüyeceğinden emin olabilirsiniz.
Kucak istiyorum!
Her bebeğin mutlu olmak için çok fazla sevgi, şefkat, güvenlik ve fiziksel temasa ihtiyacı vardır.
Yani belki bebeğiniz sadece bebeğinize sarılmanızı istiyordur. Kolunuza veya bir bebek taşıyıcıya alın ve ona derin, yatıştırıcı bir sesle bir şeyler söyleyin.
Bazı ebeveynler, onlara çok fazla veya çok sık sarılırlarsa bebeklerinin “şımaracağından” korkarlar, ama bu çok saçma. Şımartmak çok fazla kucaklaşmakla olmaz, ancak küçük çocuklara herhangi bir sınır gösterilmediğinde veya her çaba çocuklardan uzaklaştırıldığında olur.
Bebeğinizi vücudunuza yakın tutarsanız, kalp atışınız onu sakinleştirebilir. Bazen biraz zaman alır ve önce bebeğinizin ağlaması gerekir. Çünkü bebeğinizin nefes alabilmesi için bu da bazen gerekli olabilir. O zaman ağlamasına ve sevgiyle tutmasına izin verin. Derin nefes alıp verin – bebeğiniz de hissedecektir.
Uyukum var ve molaya ihtiyacım var!
Bebekler her durumda ve pozisyonda uyuyabilir – bu genel ifade aslında doğrudur. Ancak çocuğunuz çok sayıda ziyaretçi, çok fazla heyecan veya çok sayıda yeni izlenimle yoğun bir gün geçirdiyse, o zaman küçüğünüz aşırı heyecanlanabilir ve günü kapatması zor olabilir. Hassas bebekler genellikle koşuşturmanın ortasında uykuya dalmayı zor bulurlar – kendilerini kapatmak için çok fazla sakin ortama ve sessizliğe ihtiyaçları vardır.
Bebeğinizi sessiz bir yere götürün. Orada sadece birkaç ses olduğundan, mümkün olduğunca karanlık ve sıcaklığın hoş (yaklaşık 18-19 derece) olduğundan emin olun. Bebeğiniz aşırı heyecanlıysa, bir süre ağlayacak ve daha sonra muhtemelen uykuya dalacaktır. Kendini güvende hissetmesi için onunla kalın.
Çok sıcaklıyorum veya çok üşüyorum!
Bazı bebekler kundaklanmaktan veya yıkanmaktan nefret eder. Cildlerinde hava hissetmeye alışkın değiller, sıcak ve rahat bir şekilde sarılmayı tercih ediyorlar. Bebeğiniz için de durum böyleyse, yakında bir bebek bezini yüksek hızda nasıl değiştireceğinizi öğreneceksiniz.Ancak bebeğinizin ısınmaması için çok sıcak giydirmemeye de dikkat edin. Genel bir kural olarak, bebeğiniz rahat hissetmek için her zaman bir yetişkinin giyeceğinden bir kat daha fazla giysiye ihtiyaç duyar.Çocuğunuzun çok sıcak mı yoksa çok mu soğuk olduğunu boynunu hissederek anlayabilirsiniz. Terli mi yoksa çok mu havalı? Her zaman biraz daha serin hissettiklerinden, ellerinizin ve ayaklarınızın sıcaklığına aldanmayın. Bununla birlikte, ayaklar uykuyu bozabilir – uyku tulumunuzda çorap kullanın.
Çocuğunuz en iyi pamuklu bebek uyku tulumunda uyuyacaktır. Kuş tüyü yataklar ve yorganlar iyi değil. Ayrıca, ani bebek ölümü sendromuyla ilişkili olarak çocuğunuzun onu başının üzerine çekme veya ısının artma riski de vardır.
Yeni bir bebek bezine ihtiyacım var!
Bebekler, kıyafetleri çok dar olduğunda veya çocuk bezleri biraz sıktığında hemen itiraz ederler. Bazı bebekler dolu bezle bile rahat ve sıcak görünürler, bazıları ise hemen değiştirilmekte ısrar eder. İkincisi, bebeğinizin hassas cildi varsa özellikle önerilir.
Gerekirse değiştirmek için bebeğin bezinin içine bakmaya her zaman değer. Böylece, bebek bezi bağlayıcısının çok sıkı olup olmadığını, alt kısmının kızarıklığını veya başka bir giysi parçasının rahatsız olup olmadığını hemen kontrol edebilirsiniz. Çinko merhem, pişik için yardımcı olur. Şifalı yün de çok faydalıdır.
Kendimi daha iyi hissettirecek bir şeye ihtiyacım var!
Bebeğinizi beslediyseniz ve artık baskı yapmıyorsa, ama yine de ağlıyorsa, muhtemelen hasta mı yoksa acı mı çekiyor diye merak ediyorsunuzdur. Çocuğunuzun nasıl ağladığına dikkat edin. Kendini iyi hissetmiyorsa, muhtemelen normalden farklı bir tonda ağlayacaktır. Belki daha zayıf, belki daha az, belki daha yüksek. Bebeğiniz alışılmadık şekilde hareketsiz olsa bile, ağrı çektiğinin veya hasta olduğunun bir işareti olabilir.
Bebeğini senin kadar kimse tanımıyor. Bir şeyin ters gittiğini düşünüyorsanız, onu çocuk doktoruna götürün. Endişelerinizi her zaman ciddiye almalısınız. Bebeğiniz ağlarken nefessiz kalırsa veya ağlamaya kusma, ishal veya kabızlık eşlik ederse daima doktorunuzu arayın.