Madagaskar Yasemini Nasıl Yetiştirilir?
Merhaba bu yazımızda, diğer adlarıyla Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği olarakda tanınan Madagaskar Yasemini bitkisini tanıyacağız.
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Nedir?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Nasıl Sulanması Gerekir?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Nasıl Işıkta Yetişir?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Nasıl Budanır?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Toprak Karışımı Nasıl Olmalıdır?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Gübresi Nasıl Olmalıdır?
Madagaskar Yasemini (Gelin Buketi veya Gelin Mumu Çiçeği) Nedir?
Madagaskar yasemini, Madagaskar ve Afrika’da yazları yağışlı ve çok sıcak, kışları ise kurak ve ılıman ortamda dış mekân bitkisi olarak yetişir. Ülkemizde ise genellikle iç mekânlarda yetiştirilen bitki, halk arasında gelin buketi ve gelin mumu çiçeği olarak da anılır. Yaprakları, kauçuk çiçeğinin âdeta küçültülmüş hâli gibidir. Parlak, yeşil, uzunca oval, açık yeşil damarlı yaprakları, kar beyazı ve güzel kokulu çiçekleriyle hoş bir görünüme sahiptir. Tırmanıcı bir bitkidir, 6 m’ye kadar boylanabilir. İlkbahar aylarında çiçek açmaya başlar ve sonbahara kadar çiçeklenme devam eder. Tomurcuklarınıdöküp çiçeklenmeyi durdurabileceğinden tomurcuk verdiğinde bitkinin yeri asla değiştirilmemelidir. Çiçek ve meyve veren bir tür olan Madagaskar yasemini, uygun koşullar sağlandığında çiçeklenebilir ancak özellikle iç mekân yetiştiriciliğinde meyve vermesi çok zordur. Meyvesi avakadoya benzer.
Sulama
Neredeyse yüzde doksan sudan oluşan ve dolayısıyla nem seven Madagaskar yasemini, yaz aylarında dinlendirdiğimiz sulama suyuyla toprak doygunluğa ulaşana kadar sulanmalıdır. Kış aylarında ise toprağın hafif rutubetli bırakılması yeterli olacaktır. Sulamada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, bitkiyi su ihtiyacı olana kadar sulama yapmadan beklemektir. Çünkü erken sulama, kök çürümesine neden olur ve bitkimizi kaybedebiliriz. Yaz aylarında ve havanın kuru olduğu ortamlarda bolca nemlendirmemiz, bitkimizin gelişimini doğru yönde destekler.
Işık
Madagaskar yasemini, yarı güneşli ortamları sever; evimizde direkt güneşe maruz bırakmadan hafif filtreli ışık alan yerleri tercih etmeliyiz. Örneğin evimizin batı ve doğuya bakan penceresinde 2 metre, güneye bakan penceresinde ise 2-5 metre içeriye yerleştirilebilir.
Budama
Budama, ilkbaharda sağlıksız dalların kesilmesi ve sağlıklı dalların da çiçeklenmesine destek olmak için yapılabilir. Yaz aylarında ise kurumuş ve zayıflamış dalları mutlaka almalıyız. Kışa girmeden hemen önce budama yapıp bitkiyi kış ayında dinlenmeye bırakmalıyız. Budamadan sonra sarılma aparatları kullanmalıyız. Esnek bir yapıya sahip olduğu için bitkinin çemberin etrafını sarmasını sağlayarak oldukça hoş bir görüntü elde edebiliriz.
Toprak Karışımı
Toprak karışımının su tutmayan özellikte hazırlanması gerekir. Bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, çayır toprağı, bir miktar da dişli nehir kumundan oluşan karışım bitkinin ihtiyacını karşılayacaktır. Çiçeklenmenin düzenli ve hızlı olması için ihtiyaca göre besin değeri yüksek toprak takviyesi yapılabilir. Kullandığımız saksının fazla suyu atmak için mutlaka drenaj delikleri olması gerekir.
Gübreleme
Gübrelemeye şubat sonunda başlayıp ekim ayı bitene kadar devam edebiliriz. Genç bitkilerde fosfor ihtiyacı fazladır, o yüzden gübre alırken fosfor oranı kısmen yüksek gübreler tercih etmeliyiz. Suda çözünebilen gübreleri bir veya iki haftada bir, yavaş salınımlı gübreleri ise büyüme mevsiminde vermek gerekir. Örneğin 4-9. aylar arasında haftada bir kez 1-2 g karışık gübre 1 lt suda eritilerek verilebilir.