AileAile Katılım EtkinlikleriAnne ve BabaÇocuk

Baba ile Çocukların Yapacabileceği 14 Aktivite

Baba olmak sadece eve ekmek getirmek midir?

Baba Olmak

Baba ile Çocuklar Yapacabileceğiniz 14 Aktivite

Bir gün sosyal medyada “Baba olmak sadece eve ekmek getirmek, çocukların üzerine kıyafet almak değildir. Çocuklar babaya ihtiyaç duyarlar. Babalar bedenen ve ruhen çocuklarının yanında olmalıdır. İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun, çocuklarınıza ayıracak bir sevgi anınız mutlaka olsun. Eğer varlığınız sadece erkekliğin getirdiği güçle kuvvetle sınırlı ise zarardasınız.” diye bir reels videosu yayımladım.

Bazı babaların verdiği tepkileri hayretle izledim. Bazı babalar şöyle yorumlar yazdılar: “Siz hayatın, ekmek parası kazanmanın ne kadar zor olduğunu biliyor musunuz? Babaların çocukları ile ilgili geçirecek zamanları yok çünkü çok çalışıyorlar.

Sevgili babalar; çocuklarınızın iaşeleri için sorumluluklarınızı yerine getirmenizi, maddi kazanç sağlamanızı çocuğunuza ayakkabı, kitap, kalem, kıyafet, yiyecek vs. almanızı saygı ile karşılıyorum.

Peki, maddiyat ruhu doyurabilir mi?

Çocukların karınlarını doyurayım derken ya ruhlarını aç bırakıyorsak?

Baba ile Çocuklar

Babalar çocuklarının ruhsal dünyalarının gelişimi üzerinde ne kadar etkililer farkında değiller. Geçmişten gelen geleneksel sert baba modeli hâlâ gündemde sanırım. Çocuklar babaları ile konuşamaz, babalarına yaklaşamaz, babalarına sarılamazlar mı? Terapi odasında “Babamız bize para veriyor, sevgi vermiyor.” sözlerini gençlerden çokça dinliyorum. Evin geçimini sağlamakla babaların sorumlulukları bitmiyor. Babalar, eve gelince hâl hatır sormalı, çocukları ile oyun oynamalı, eşine yardım etmeli, çocuğu ile vakit geçirmeli, çocuğunu dışarı çıkarmalı, çocuğuna sevgisini davranışları ile de gösterebilmelidir. Babaların çocukları ile aralarında bağ kurabilmeleri için onlarla zaman geçirmeleri gerekiyor.

Birçok araştırma; çocukları ile ilgilenen, birlikte vakit geçiren, çocuklarının bakımlarıyla ilgili eşlerine yardım eden babaların, çocukları ile daha güçlü bağlar kurduklarını, bu bağın da çocuklarının zekâ gelişimine katkıda bulunduğunu kanıtlayan araştırmalar var. Anneler, hamilelik süreci ile birlikte bebekleriyle duygusal bağ geliştirirken, şefkat ve merhamet duyguları yaratılıştan gelirken, baba ile çocuklar duygusal bağ geliştirmeleri için birlikte vakit geçirmesi gerekiyor.

Babalar, çocuklarını birey olması için yüreklendirme noktasında çok büyük bir role sahiptir. Dr. Anna Machin (Oxford Üniversitesi) diyor ki, “Güvenli bir bölgede tehlikelerle baş etmeyi öğreneceği oyunlar bu sürecin başlangıcıdır.” ve ekliyor: “İtişli kakışlı oyunlar oynamak baba-çocuk iletişiminin evrensel bir göstergesidir. Babalar, çocuklarını tırmanmak, koşmak ve zıplamak konularında teşvik etmeye bayılır. Bu davranış sadece eğlenceli değil, çocuğun gelişimi için gereklidir de.

Çocuğunuzun yaşına göre seçebileceğiniz pek çok aktivite var, yalnız bu aktivitelerin ekransız olmalarına dikkat edin. Bu aktivitelerden sadece çocuğunuz değil, eminim siz de çok keyif alacaksınız.

Sevgili babalar, her gün çocuklarınızla itişli kakışlı (güreş vb.) oyun oynayın, çocuğunuza zaman ayırın ve çocuğunuz büyüdükçe aranızda oluşan o güçlü bağı izleyin! Baba ile çocuklar

Sevgili babalar, yaşadığımız dönemde çocuklarımız çok fazla yalnız kalıyorlar. Hayatımızın bizi getirdiği nokta bu. Çocuklarımıza iyi bir hayat sunabilmek için çalışmak zorundayız. Ama inanın bana, çocuğunuzun sizin varlığınıza ve desteğinize çok ihtiyacı var. O yüzden onunla en azından günde bir saatinizi anlamlı bir şekilde geçirmek için çaba harcayın. Çocuğunuzun yaşına göre seçebileceğiniz pek çok aktivite var, yalnız bu aktivitelerin ekransız olmalarına dikkat edin.

Bu aktivitelerden sadece çocuğunuz değil, eminim siz de çok keyif alacaksınız. En azından çocuğunuza zaman ayırmanın memnuniyetini hissedeceksiniz.

Ev içi aktiviteler bulabileceğiniz gibi, ev dışında da aktiviteler yapabilirsiniz. Doğa yürüyüşü, bisiklet turu, müze ziyareti gibi. Farklı aktiviteler geliştirmek için hayal gücünüzü kullanmanızı da öneriyorum elbette. Çocuğunuzun neleri sevdiğini en iyi siz bilebilirsiniz çünkü.

Baba ile Çocuklar
Photo: Getty Images – Baba ile Çocuklar

İşte baba ile çocuklar yapacabileceğiniz 14 aktivite

Yaş Gruplarına Göre Aktiviteler

Baba ile Çocuklar

0-3 yaş aktiviteleri:

Küçük bir çocuğun ebeveyni olarak son derece önemli, kıymetli ve etkili bir öğretmen olduğunuzu unutmayın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, karşılaştıkları her oyun, kitap ve aktiviteden öğrenir, büyür ve gelişirler. Yine de belirli bir ekran süresinin olmaması çocukların gelişimini engelleyebiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin iki yaşından küçük çocukların ekran sürelerini sınırlamasını şiddetle tavsiye ediyor. Peki, bir çocuğu bütün gün nasıl eğlendirirsiniz? Tabii ki dikkat çekici aktivitelerle! Yeni yürümeye başlayan çocuklar doğal bir şekilde hayalci ve üretkendirler. Battaniyelerin çadır, parmaklarının kukla, bulutların birer hayvan olduklarını düşünürler mesela. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz, bu etkinliklerle bir ömür boyu sürdürebileceği başarı için bir temel oluşturabilir.

Parmak Ucunda Yürüyelim: Yaş grubu: 18-40 ay, etkinlik süresi: 5 dakika

• Çocuğunuzu, sabah evin içinde sessizce parmak ucunda yürümeye teşvik edin.
• Uyuyan bir devi ya da evde henüz uyanmamış olan bir aile üyesini uyandırmamaya çabalıyormuş gibi davranarak ona konuşurken fısıldamasını söyleyin.

Eğil ve Esne: Yaş grubu: 18-40 ay, etkinlik süresi: 5 dakika

• Çocuğunuza sabah hareketleri yaptırmanın sevimli bir yolu. Hayalî nesnelere uzanmaya çalışarak hayal gücünü geliştirmesine yardımcı olacaktır.
• Çocuğunuza bu basit sözleri öğretin ve sözlere karşılık gelen hareketleri gösterin. “Eğil ve esne gökyüzüne ulaş, parmak uçlarında dur, elini havaya doğru uzat. Eğil ve esne, yıldızlara ulaş. Ellerini salla, hem yakın hem uzak.”
• Çocuğunuzdan ulaşabileceği başka şeyler hakkında hayal kurmasını isteyin. (Örneğin ay, güneş, bulutlar, ağaçların dalları, kuşlar…)

3-6 Yaş Aktiviteleri:

Okul Öncesi çocukların dikkatlerinin dağılmasını önlemek zor olabilir. Çünkü dikkat süreleri kısa ömürlü olma eğilimindedir. Bu yaştaki çoğu çocuk, günün her saati eğlenmek ister ve yapabileceği her şeyi öğrenmeye heveslidir.

Saklambaç: Evde saklanabileceğiniz ne güzel yerler vardır kim bilir… Çocuğunuzla bu yerleri belirleyin. Sonra da ebe olup onun saklanmasını bekleyin. Bakalım onu ne kadar sürede bulabileceksiniz? Sonra siz saklanın o sizi bulsun.

Aklımda: Amaç, konuşurken “evet” ve “hayır” kelimelerini on dakika içinde kullanmamaktır. Çocuğunuzun “evet” ya da “hayır” cevabını verebileceği sorular sorun. Cevap olarak “Aklımda!” derse kazanmış olur. 1-0 öne geçer. “Evet” ya da “hayır” derse siz öne geçersiniz.

Kitap Okuma: Her gün çocuğunuza bir hikâye okuyun.Sonra da hikâyede neler olduğunu aranızda tartışın.

Tekerleme: Her hafta bir tekerleme seçin ve çocuğunuzla birlikte bu tekerlemeyi ara sıra tekrar edin. Böylece tekerlemeyi ezberlemesini sağlayabilirsiniz. Tekerlemeler hafızanın gelişmesine ve dil kullanımının hızlanmasına yardımcı olur.

Yapboz: Yapbozlar çocukların en sevdiği oyuncaklardan biri. Yaşına uygun yapbozları birlikte yapın. Eğer çok kolay yapıyorsa artık o yapbozu öğrenmiş demektir. Biraz daha zor bir yapboz seçin. Her seferinde zorluk derecesini artırın. Çocuğunuzun seçiciliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Renkli Nesneler Bulma: Çocuğunuza bir renk söyleyin. Ve onun o renkte aklına gelebilecek nesnelerin isimlerini söylemesini isteyin. Örneğin yeşil renk seçebilirsiniz. Ne yeşil olabilir hatırlamasını sağlayın. Yaprak, biber, kurbağa, ot, elma, erik, kaplumbağa gibi.

6-12 Yaş Aktiviteleri:

Çocukların en aktif ve hareketli oldukları zaman olarak kabul edilir. Bu yaşlarda çocuklar, yeni arkadaşlıklar kurmaya ve çevrelerini tanımaya başlarlar. Çeşitli aktiviteler ve oyunlar, çocukların bu süreçte sosyal beceriler kazanmasını da kolaylaştırır. Çocukların dışa dönük, sosyal ve pozitif bireyler olarak yetişebilmesi için sportif, kültürel ve sosyal aktivitelere yönlendirilmesinoldukça önemli.

Origami: Her çeşit kâğıttan origami yapabilirsiniz. İsterseniz, renkli ve değişik desenli origami kâğıtları satın alabilirsiniz. Her gün bir figür yaparak çocuğunuzun bir origami koleksiyonu oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Bilmece: Çocuğunuza bilmeceler sorun ve ipuçları vererek cevabı bulmasına yardımcı olun.

Müze Gezisi: Sizin bulunduğunuz yerde bir müze ziyareti yapabilirsiniz. Çocuğunuza müzeyi gezerken bilgiler vermeyi unutmayın.

Türkiye Haritası: Çocuğunuzla Türkiye haritasını keşfedin. Bölgeler, şehirler, denizler ve daha fazlası. Yaşadığınız şehrin nerede olduğunu öğretin. Bir şehir ismi söyleyin ve haritada onu bulmasını isteyin. Sonra çocuğunuz bir şehir ismi seçsin, haritada o şehri siz bulun.

İsim-Şehir: Klasik bir oyundur. Üzerinde isim-şehir-hayvan- eşya yazan iki kâğıt hazırlayın. Bir harf seçin ve o harfle başlayan isim-şehir-hayvan- eşya bulmaya çalışın. Sırayla harf seçin ve böyle devam edin. Kim en çok doğru yaparsa kazanır. Küçük bir tavsiye, yenmeye değil çocuğunuza yenilmeye çalışın!

Yürüyüşe Çıkalım: Çocuğunuzla birlikte yürüyüşe çıkın. Karşılaştığınız şeyler hakkında yürürken sohbet edin. Gideceğiniz yönü bırakın çocuğunuz seçsin.

Bu yazımızda baba ile çocuklar olarak yaş gruplarına göre birlikte nasıl eğlenceli vakit geçireceğinizi anlatmaya çalıştık. Bu yazımızı beğendiyseniz bir önceki yazımız olan Çocuklar İçin 15 Kapalı ve Açık Alan Etkinlikleri‘ne göz atmayı da ihmal etmeyin :)

baba ile çocuklar – baba ile çocuklar – baba ile çocuklar – baba ile çocuklar – baba ile çocuklar – baba ile çocuklar –

Yoluyla
Fazilet SEYİTOĞLU - Uzman Klinik Psikolog
Kaynak
Diyanet Aile- Şubat 2023

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu