Bir kişinin aldığı ilk diş, süt dişleridir. Tam bir çocuğun diş yapısı, her biri üst ve alt çenede olmak üzere 20 dişten oluşur. Çocuk, çene başına 4 yaprak döken kesici diş, 2 süt dişi köpek ve 4 yaprak döken azı dişi çıkarır.
Süt dişlerinin diş numaraları:
Kalıcı dişler gibi süt dişleri de çeneye köklerle tutturulur. Bununla birlikte, süt dişlerinin minesi 1 mm’den daha kalın değildir ve bu nedenle kalıcı dişlerin sadece yarısı kadar kalındır. Mineral içeriği de kalıcı dişlerin minelerinden önemli ölçüde daha düşüktür. Bu, süt dişlerinin neden haleflerine göre diş çürümesine daha yatkın olduğunu ve özel bakım gerektirdiğini açıklıyor.
Diş Çıkarma Ve Diş Değişim Hakkında
İlk süt dişleri genellikle bebek altı aylıkken ortaya çıkar. Genellikle önce alt kesici dişler çıkar, ardından üst olanlar biraz sonra çıkar. Yaklaşık bir yıl sonra, köpekler ve ilk büyük azı dişleri de görünür hale gelir; iki ila üç yaşları arasında süt dişleri genellikle tamamlanır. Altı yaşından itibaren daimi dişlerin sürmesi ilk büyük azı dişiyle başlar. Genellikle fark edilmez çünkü azı dişleri süt dişlerinin arkasından geçer ve hiç süt dişi düşmez. Gerçek diş değişimi yaklaşık bir yıl sonra başlar: süt dişi kökleri yavaş yavaş çözülür, süt dişleri dökülür ve yerini halefleri alır. Diş değişimi on bir yaş civarında tamamlanır. Ancak o zaman ikinci büyük azı dişleri çıkar. Sonuç, eğer oluşturulursa, sadece yetişkinlikte ortaya çıkan bilgelik dişlerinden oluşur.
Diş patlamasının tam zamanı ve ayrıca dişlerin çıkma sırası kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Küçük çocuklarda geç diş çıkarma veya olağandışı bir patlama sekansı, ebeveynlerin endişelenmesi için bir neden değildir. Çocukla düzenli olarak diş hekimi ziyaretleri önemlidir, ancak diş hekimi de dişlerin gelişimini kontrol eder ve istenmeyen gelişmeler varsa zamanında müdahale edebilir.