Bebekken bile tatlı tadını aldıkmı vazgeçemiyoruz :). Ve bunun çok basit bir nedeni var. Ama bebeğimiz için ne kadar şeker uygun? Neden biz ebeveynler bebeklerimizi belirli şekerlere çok erken alıştırmamalıyız?
İçindekiler
1: Bebekler neden tatlıları tercih ediyor?
2: Fazla şeker sağlığa zararlıdır
3: Bebek için şeker mi? İlk yıl mümkün olduğunca az.
3.1: Bu şekerler çok az veya hiç yok şeklinde dahil edilmektedir.
4: Bu kadarcık şeker bebek için sorun değil
5: Hazır ürünleri vermektense kendiniz yapmak daha iyidir.
6: Sağlıklı miktarda tatlı bulundurun
7: Atıştırmalıklar şeker ve benzerlerinden oluşmak zorunda değildir.
![](http://i0.wp.com/www.eskablog.com/wp-content/uploads/2021/11/bebeklerde-seker-tuketimi.jpg?resize=630%2C315&ssl=1)
Bebekler neden tatlıları tercih ediyor?
Bebekler doğumdan itibaren tatlıları severler, sonuçta anne sütü bile biraz tatlıdır. Bunun nedeni evrimde yatmaktadır: “Tatlı bir ‘güvenli tat‘tır: Doğada bulundukları şekliyle tatlı yiyecekler genellikle zehirli değildir” diye açıklıyor beslenme uzmanı Petra Schuritz. Atalarımız, bir yiyeceğin tatlılığına dayanarak, bunun tolere edilebilir mi yoksa uyumsuz mu olduğuna karar verebildiler. Pratikte!
Tek sorun şudur: “doğal tatlılar” endüstriyel olarak tatlandırılmış gıdaların tatlılığı ile karşılaştırılamaz. Yapay olarak tatlandırılmış yiyecekler, birçok kez daha yoğun bir tada sahiptir. Bebekler bu tür yiyecekleri erken ve düzenli olarak yerse, bu tatlı tada çabucak alışırlar. Yiyeceklerdeki doğal tatlılık, kısa süre sonra tatlı özlemini gidermeye yetmeyecek ve şekere ihtiyacı artacaktır.
Aşırı tatlı ürünlere olan ihtiyaç ne yazık ki erken yaşta başlamaktadır. Beslenme uzmanı Petra Schuritz
Fazla şeker sağlığa zararlıdır
Çok fazla şeker sağlıksızdır, bu herkes için geçerlidir. Şeker sadece dişlerinize zarar vermekle kalmaz, sizi şişmanlatır ve hasta eder. Tip 2 diyabet, aşırı şeker tüketiminin yanı sıra aşırı kilolu olmanın ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasının bir sonucudur. Bu nedenle, en başta sağlıksız “şeker yolculuğuna” çıkmalarına izin vermemek için yapay olarak tatlandırılmış gıdaları çocuklarımızdan mümkün olduğunca uzun süre alıkoymak mantıklıdır.
Elbette, yapay şeker içermeyen bir yaşam bugün pek düşünülemez. Özellikle bebekler ve çocuklar için özel olarak üretilenler başta olmak üzere, endüstriyel olarak üretilen hemen hemen her gıda çok fazla şeker içerir. Er ya da geç, ama en geç anaokulunda çocuğunuz büyük, renkli tatlı dünyasını tanıyacak ve tatlılar isteyecektir. Ancak bu gerçekleşene kadar biz ebeveynler çocuklarımızı mümkün olduğu kadar uzun süre yapay şekerlerden uzak tutmayı sağlayabiliriz. Bu aynı zamanda tatlandırıcılar için de geçerlidir.
Bebek için şeker mi? İlk yıl mümkün olduğunca az.
Bebeğiniz tadını bilmediği şeyleri özlemez-istemez. Şeker bebekler için lezzetlidir ama aynı zamanda fruktoz anlamına da gelir. Bir elma veya portakal, tamamlayıcı gıdaya yeni başlayan bir bebek için gerçek bir tat patlamasıdır. Bu nedenle bebeklere başlangıçta endüstriyel şeker içeren bitmiş ürünler değil, mümkün olduğunca meyve ve meyve özü verilmelidir. Aksi takdirde beslenme uzmanının başta uyardığı şekere alışırsınız. Ayrıca hazır yulaf lapası, bebek kavanozları ve bebek bisküvilerine de dikkat edin: genellikle gizli şekerler veya tatlandırıcılar içerirler.
Bu şekerler çok az veya hiç yok şeklinde dahil edilmektedir.
- Sakaroz
- glikoz
- fruktoz
- Laktoz
- dekstroz
- Maltoz
- maltodekstrin
- Tatlı peynir altı suyu tozu
- Şurup …
Bu kadarcık şeker bebek için sorun değil
2 yaşından itibaren bu hazır tatlı gıdaları verebilirsiniz ancak vermek zorunda da değilsiniz! Şekerli yiyecekler günlük enerji ihtiyacının en fazla yüzde onunu karşılar. Bir yaşındakiler için bu yaklaşık 95 kcal, iki ila üç yaşındakiler için yaklaşık 110 kcal’dir. Basit ölçek:
Bir çocuğun eline sığacak kadar. Petra Schuritz
Hazır ürünleri vermektense kendiniz yapmak daha iyidir.
![](http://i0.wp.com/www.eskablog.com/wp-content/uploads/2021/11/bebeklerde-dogal-tatli-tuketimi.jpg?resize=480%2C253&ssl=1)
Altı aylıkken düzenli olarak bisküvi, şekerleme ve benzeri hazır ürünler sunmaya başlarsanız, kendinize ve bebeğinize zarar vermiş olursunuz. Alternatif olarak, artık bebekler ve küçük çocuklar için sadece fruktoz, yani doğal olarak oluşan şeker içeren birçok atıştırmalık ve küçük şekerlemeler var. Bu nedenle, her zaman bunun gibi şekelermeler, sıkmalar ve atıştırmalıklar için içindekiler listesine bakın.
Ancak, bir yaşından küçük bir bebek için kendinizin doğal olarak birşeyler yapması her zaman en iyisidir. Bizimle ilk yılda dengeli bebek beslenmesi için değerli ipuçları bulacaksınız. Ayrıca basit şekersiz bebek kurabiyeleri için harika fikirlerimiz var.
Sağlıklı miktarda tatlı bulundurun
Tabii ki, bebeğiniz hayatının ilk yılında biraz yapay şeker yerse panik yapmamalısınız. Daha büyük kardeşlerde, bir ya da diğer tatlı lokmanın bebeğin ağzında kaybolması pek de engellenemez. Sadece miktarın sınırlı olduğundan ve gerçekten sadece nadir istisnalar olduğundan emin olun. Tatlılar için hoşgörü eşiğini mümkün olduğunca düşük tutmayı hedefiniz haline getirin.
Daha sonra çocuğunuza yapay olarak tatlandırılmış yiyecekler vermekten kaçınamayacaksınız. Onunla en başından sağlıklı bir ilişki kurması için, tatlıların istisna olarak kalmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, biz yetişkinler böyle sevebiliriz diye öğle yemeğinden sonra bir tatlıya ihtiyacınız yok.
Ah evet, bu noktada tekrar belirtmek gerekir: Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayın! Bu özellikle tatlı tüketimi için geçerlidir.
Kural olarak, tatlılar bir ödül olmamalıdır
Er ya da geç neredeyse tüm ebeveynler bu tuzağa düşer. Bunun gibi bir söz dudaklarından hızla dökülüyor: “Yemeğini güzelce bitirirsen, sonra birlikte dondurma yeriz!” Kulağa adil geliyor, ancak bu vaat neyi ifade ediyor? O sebzeler bir angaryadır, güzele, tatlıya ulaşmak için üstesinden gelinmesi gereken kötü bir şeydir. Bu şekilde, onları daha da çekici kılan tatlı ödülleri hızlıca bir tahtın üzerine koyabilirsiniz. Ancak aynı zamanda diğer gıdalara olan güvensizlik de artıyor. Yiyecekler asla bir ceza veya ödül olarak kullanılmamalıdır, çocuğunuzun onunla sağlıklı bir ilişki geliştirmesinin tek yolu budur.
Atıştırmalıklar şeker ve benzerlerinden oluşmak zorunda değildir.
Peki, “Bebeğim ne kadar şeker yiyebilir?” konusu hoşunuza gitti mi? sevdiniz mi, yardım etti mi, güldürdü mü, ağlattı mı? :) O zaman bize bir beğeni bırakın veya makaleyi diğer güzel insanlarla paylaşın. Ve hatta bizi Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter‘da takip etmeyi unutmayın.