Bitkiler Kanser Olur mu?
İnsanlarda ve hayvanlarda tümörler genellikle mutasyonların veya bazı kimyasalların hücre bölünme döngüsünü bozmasından kaynaklanırlar.
Bitkilerde oluşan tümörlerin suçlusu ise agrobacterium cinsi bakterilerdir. Bu bakteriler, bitki hücrelerine bulaşarak kendilerindeki DNA’yı bitkilerin hücrelerine aktarırlar. Bu, plazmid (bakteri DNA’sı) enfeksiyonunu tetikler.
Bakteri DNA’ları bildiğimiz DNA’lardan oldukça hareketli ve aktiftirler. Bitkinin DNA’larına yapışarak, onları kullanarak (çoğu zaman kontrolsüz bir şekilde) kendilerini kopyalarlar. Böylece bakteri bitkiden bitkiye yayılabilir. Bitkilerde kanser metastaz yapmaz. Bunun en temel nedeni, sadece bitki hücrelerinde bulunan hücre duvarıdır.
Hücre duvarı, hücrelerin hareketini önler ve böylece kanserli dokunun zararlı hâle gelmesinin önüne geçer. Bu tümörler, bulundukları bölgelere bazı zararlar verseler de metastaz yapamadıklarından dolayı çoğunlukla ölümcül değildirler.
Bitkilerin bu tür tümörlerden daha az etkilenmesinin bir diğer nedeni ise hayati organlarının bulunmamasıdır.
İnsanlarda ve hayvanlarda kalp, beyin, karaciğer gibi dokular zarar gördüğünde büyük sorunlar doğar. Bitkiler daha esnektirler, eğer bir bölgeleri sıkıntılıysa ondan bir kopya üretme ve durumu kurtarma imkânları vardır.