BebeklerSağlık

Bebeklerde görülen sarılık nedir?

Merak Ediyorum

Tüm bebeklerin yarısından fazlası doğumdan sonra sarılık geçirir.

Bebeklerin cildi neden sararır ve yeni doğan bebeklerde sarılık ile en iyi nasıl başa çıkılır?

Bebeklerde görülen sarılık nedir?

Sarılık, kandaki artan bilirubin konsantrasyonunun neden olduğu cilt, mukoza zarları ve göz dermisinde sarı bir renk değişikliğidir. Bilirubin, kırmızı kan pigmenti hemoglobinin atık ürünüdür.

Yetişkinlerde genellikle aynı nefeste sarılık ve karaciğer iltihabından bahseder. Aslında sarılık bir hastalık değil, hepatit gibi birçok hastalıkta ortaya çıkabilen bir semptomdur. Yeni doğan sarılığının tek bir nedeni vardır ve hepatit ve benzerleriyle hiçbir ilgisi yoktur.

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık

Yeni doğan bebeklerde sarılık endişe nedeni midir?

Safra pigmenti bilirubin, doğumda yeni doğan bebeklerin derisinde zaten yüksek konsantrasyonlarda bulunur. İlk ağlamada yenidoğan bebeğin yüzü kızarır. Bununla birlikte, yaşamın ilk günlerinde, yenidoğan bebeklerin yaklaşık %60’ında pembe cilt tonu sarımsı-kahverengiye dönüşür.

Ancak endişelenmeyin: yeni doğan bebeklerde sarılık patolojik olmak zorunda değildir, ancak vakaların büyük çoğunluğunda bebeğin vücudunda tamamen normal bir sürecin işaretidir. Hamilelik sırasında önemli olan kırmızı kan pigmenti (HbF), şimdi kan pigmenti HbA ile değiştirildiğinden, çok sayıda kırmızı kan hücresi parçalanır. Sonuç: cildin sararması.

Yeni doğan bebeklerde sarılık ne kadar sürer?

Bilirubin seviyeleri genellikle doğumdan üç ila beş gün sonra yeni doğan bebeklerin sarılık olma ihtimaldi çok daha yüksektir. Yaşamın ikinci haftasının başında bilirubin yıkım süreci genellikle tamamlanır, bazen belirli bir sınır değerin artık aşılmaması ve yeni doğan bebeğin sağlıklı teninin geri gelmesi iki hafta kadar sürer. O zaman özel bir tedaviye gerek yoktur.

Yeni doğan bebeklerde sarılık ne zaman tehlikeli hale gelebilir?

Bilirubin değerleri belirli bir sınırı aşıyorsa veya sarılık belirtileri en geç on ila 14 gün sonra azalmazsa. Çok yüksek değerler bazal gangliyonlara zarar verebileceğinden, beynin belirli bir bölgesi, yani “ikterus gravis” olarak da bilinen bu tür şiddetli yeni doğan bebeklerde sarılık tedavi edilmelidir.

Sarılık olan bir bebekle hastaneden ne zaman çıkabilirsiniz?

Sadece hafif sarılık varsa, anne ve çocuk genellikle tedavi görmedikleri için hastaneden taburcu edilir. Bununla birlikte, ebeveynler daha sonra bebeklerine dikkat etmelidir: Sararma daha yoğun hale gelirse, on ila 14 gün sonra azalmazsa veya küçük çocuk ilgisiz görünüyorsa, kusarsa veya başka anormallikler gösteriyorsa, bir çocuk doktoruna veya acil servise hemen danışılmalıdır.

Sarılık olmuş yeni doğan bir bebeği tedavi etmek (desteklemek) için kendiniz ne yapabilirsiniz?

Yeni doğanlar bebeklerde sarılık için 1. ipucu:

Sık sık emzirin bebeğinizi emziriyor musunuz? Sonra mümkün olduğunca sık ve uzun süre devam edin. Çünkü ilk süt bebeğinizin bağırsak aktivitesini uyarır ve bu da bilirubin atılımını destekler. Ayrıca her zaman bir miktar ön süt sağabilir ve içemeyecek kadar yorgun olduğunda bebeğinize kaşıkla verebilirsiniz. Emzirilmeyen yeni doğan bebeklerde, toz takviye bebek sütleri, bir miktar çay veya şeker solüsyonu verilebilir. Bu konuda doktorunuza sorarak tavsiye almak en iyisidir!

Yeni doğanlar bebeklerde sarılık için 2. ipucu:

Bebek Kundaklama

Sıcak tutun karaciğer metabolizması yeni doğan bebeklerde 37 derecelik sabit vücut sıcaklığında çalışır, bu nedenle kritik günlerde sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Banyo yapmaktan kaçının, çünkü bu yeni doğan bebekler için zaten gerekli değildir. Bebeğin bakımı için ilk birkaç hafta ılık, nemli bir bezle temizlik yeterlidir, ancak lütfen rahat, sıcak bir ortamda (muhtemelen radyant ısıtıcı altında). Bu aynı zamanda kundaklama için de geçerlidir.

Yeni doğanlar bebeklerde sarılık için 3. ipucu:

Bol ışık, gün ışığı da bebeğinizin sarılık ile savaşması konusunda size yardımcı olabilir. Yürüyüş için çok soğuksa, bebeğinizi doğrudan aydınlık pencerenin önündeki bebek arabasına koyabilirsiniz.

Kaynak: familie.de

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu