Müsilaj Nedir? #

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen; biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan; kalın, yapışkan bir maddedir.
Müsilaj Nasıl Oluşur? #
Müsilaj oluşumunda üç temel faktör etkilidir: Denizdeki kirlilik, deniz sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların üzerinde olması, denizin durağan olması. Bu üç faktörün bir araya gelmesi durumunda bazı plankton türleri daha hızlı çoğalmaya başlar.
Denize bırakılan atıklar yüksek oranda azot ve fosfor içerir. Bundan dolayı denizin besin elementleri ve besin tuzlarının miktarı artar. Bunların çoğalması sonucunda salınan salgılar bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturur. Su yüzeyinde 30 m derinlere kadar devam eden sümüksü, kaygan bir kümelenme gerçekleşir.
Müsilaj, denizin derinlerinde yüzeyden daha fazla bulunur. Bunun bir kısmı parçalanarak yüzeye çıkarken bir kısmı da dibe çöker. Parçalanma sırasında sudaki oksijeni kullandığı için çözünmüş oksijen miktarında azalmaya, diğer canlıların alanlarını örterek ekolojik tahribatlara sebep olur. Dibe çökenler ise dipteki yaşamı tehdit eder.
Öte yandan müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içerir. Bunlar da solungaçla nefes alan bazı canlılar için risk oluşturur. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdiği zaman bölgeden kaçar. Bu da canlılarda ve biyoçeşitlilikte azalmaya neden olur.