Petroglif Nedir? #
Esas itibarıyla “taş üzerine yapılan oyma” anlamına gelen petroglif, “kaya üstü tasvirler, kaya üzerine levhalar, kaya resimleri, taş oymaları gibi anlamları da içermektedir.
Oyma, dövme, kazıma ve boyama teknikleriyle taşlara, kayalara ve mağaralara işlenen petroglifler bir anlamda ait oldukları devrin ifade vasıtası ve iletişim aracı olarak nitelendirilebilirler.
Asya’dan Avrupa’ya birçok kıtada bugün farklı dönemlerde, farklı Türk boyları tarafından meydana getirilmiş petroglifler bulunmaktadır. Bu eserler; tıpkı yazıtlar, dikili taşlar, kurganlar, anıt mezarlar, heykeller, balballar gibi Türk yaşayış ve inanışı hakkında derin izler taşır; Türk kültür ve medeniyetinin belli dönemlerine ait birçok bilinmezinin aydınlatılmasına yardımcı olur.
Türklerin yaşayış ve inanışları, dünya görüşleri, sanat ve estetik anlayışları ile ilgili önemli bilgileri binlerce yıl sonrasına taşıyan petroglifler, yalnız Türk boylarının kültür ve medeniyetleri hakkında değil; bulundukları bölgelerin tarihî-coğrafi özellikleri, bu bölgelerde daha önce yaşayan canlılar ve doğal hayat hakkında da değerli bilgiler sunar.