Şizofreni; kişinin düşüncelerinde, davranışlarında, gerçekliği algılamasında çarpıtmalara neden olan ve ilişkilerinin bozulmasına yol açan kronik bir beyin hastalığıdır. Şizofrenisi olan kişiler, belirtiler kontrol altına alınmadığında toplumda, işte ve okulda problemler yaşayabilirler.
Belirtileri nelerdir?
Şizofrenin yakınları, ilk olarak bazı şeylerin ters gittiğini fark eder fakat durumu tanımlamakta zorlanırlar. Kişi, gitgide içe kapanmaya, kişisel bakımını azaltmaya, günlük aktivitelerden uzaklaşmaya, motivasyonunu kaybetmeye ve garip davranışlar sergilemeye başlar. Tabii ki bu davranışları gösteren herkesin şizofren olduğunu söylemek doğru değildir, bir uzmanın durumu değerlendirmesi gereklidir.
Şizofreni belirtileri, pozitif ve negatif belirtiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif belirtiler, normal zamanlarda kişide görülmeyen, tamamen hastalık nedeniyle ortaya çıkmış belirtilerdir. Halüsinasyonlar, delüzyonlar (sanrı), düşünce ve davranış bozuklukları pozitif belirtiler içinde değerlendirilir.
Halüsinasyon; gerçekte olmayan şeyler görmek, sesler işitmek, kokular duymak, ağızda tuhaf tatlar almak, bedeninde kimse dokunmasa bile temas hissetmek olarak tanımlanabilir. Kişi, bütün bunları zarar vermeye çalışan şeyler olarak algılayabilir.
Duyduğu (gerçekte olmayan) sesler, kişiye emir verebilir, birine veya kendisine zarar vermesini söyleyebilir.
Şizofreni Nedir?
< 1 min read